De wereldbevolking wordt ouder, zwaarder en 'zittender', drie factoren die spieraftakeling in de hand werken. Wetenschappelijk onderzoek heeft ondertussen de achterliggende metabole details ontrafeld, zoals overtollig vet, ontregeling van bloedvetten en bloedsuiker, insulineresistentie, vetopstapeling op ongewenste plekken enzovoort. Het tekort aan spiermassa die hieruit voortvloeit, maakt de kwetsbaarheid voor ziekte alleen maar groter.
De nieuwe medicatie tegen overgewicht (GLP-1RA's) hebben bovendien een ernstig probleem. Hoewel ze op een jaar tijd een gewichtsverlies van een vijfde kunnen bewerkstellingen, is 20-40% van dat gewichtsverlies afkomstig van de vetvrije lichaamsmassa.
Lichaamsbeweging, krachttraining en caloriebeperking zijn de belangrijke interventies, waarbij ook een toename van de eiwitinname naar 1,2-1,5 gram per dag (per kg gewicht) wordt aangeraden. De kwaliteit van die eiwitten moet dan wel goed zitten. In deze studie lieten onderzoekers weinig actieve deelnemers met overgewicht een programma van twaalf weken volgen met beweging (krachttraining en wandelen) en een supplement met melkwei, caseïne, creatine, calcium, vitamine D3 en visolie. De controlegroep nam collageenpeptiden en saffloerolie.
De eiwitten van hoge kwaliteit verhoogden spiermassa, -kracht en -prestaties meer dan het collageensupplement. De index voor metabool syndroom (Global MetS Risk Index) was een belangrijke negatieve voorspeller voor het effect van suppletie, maar leeftijd, nierfunctie en, verrassend genoeg, niveau van lichaamsbeweging vooraf de studie waren slechts zwak geassocieerd met de uitkomsten.
Kwaliteit van voeding helpt dus de obstakels om spieren op te bouwen te overwinnen. Collageen is daarvoor niet geschikt omdat ze weinig essentiële aminozuren bevat en minder goed verteert. Een studiecomplicatie was wel dat de collageengroep tijdens de studietermijn meer had gegeten dan aanbevolen, en de melkeiwitgroep minder. Mogelijk zorgt melkeiwit ook voor een betere verzadiging van de eetlust.