Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is sterk verouderd en is aan vernieuwing toe. Je zult steeds vaker worden doorverwezen vanuit een podcastaflevering of de nieuwsbrief naar deze nieuwe website. Surf gerust rond, de website is nog volop in ontwikkeling. 

Em. hoogleraar Biomedical and Life Science

Ger Rijkers, vaste columnist, is emeritus hoogleraar Biomedical and Life Sciences aan de University College Roosevelt Middelburg, waar hij nog steeds actief is in het pre-medische programma. Na een carrière als medisch immunoloog bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis en elders focust hij zijn onderzoek op bacteriën en het immuunsysteem. Zijn leerboek over immunologie wordt met studentenhulp omgevormd tot een internationale editie. Buiten zijn werk fietst hij ook nog heel Nederland rond en onderzoekt hij met zijn broer de oorsprong van de olifant in het schilderij de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch.

Ger Rijkers

Voedingsgeneeskunde bestaat 25 jaar. Mooie leeftijd en reden voor een feestje. Het huwelijk tussen voeding en geneeskunde heeft de zilveren status bereikt. Geen reden om dan nu te gaan scheiden, dus alle reden om naar de toekomst te kijken: een vitale toekomst. Dat vitale komt terug in voedingsbestanddelen die essentieel zijn om gezondheid te bewaren en ziekten te voorkomen: de vitaminen. Een aantal jaren geleden hebben we vitamine D behandeld, nu is het de beurt aan vitamine C. De Poolse biochemicus Casimir Funk heeft in 1912 de term vitamine voorgesteld, een samenstelling van vita (leven) en amine. Hij dacht dat alle vitaminen een amine-groep zouden bevatten. Dat is niet zo, zowel vitamine C als D bevatten helemaal geen stikstof.

Column
Auteur