Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is sterk verouderd en is aan vernieuwing toe. Je zult steeds vaker worden doorverwezen vanuit een podcastaflevering of de nieuwsbrief naar deze nieuwe website. Surf gerust rond, de website is nog volop in ontwikkeling. 

Osteoporose als inflammatoire botaandoening

Al geruime tijd is bekend dat geactiveerde T-cellen en pro-inflammatoire cytokinen betrokken zijn bij het ontstaan van osteoporose. Sinds 2018 is de term 'immunoporose', bedacht om te benadrukken dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt in de pathofysiologie van osteoporose. Suppletie met vitamine K2 vermindert botfracturen bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose. Een in-vitro-studie laat zien dat vitamine K2 een gunstig effect kan hebben op immunoporose.

Voeding

Histamine-intolerantie is geen allergie maar past wel in het rijtje van voedselallergieën. De symptomen zijn allergie-achtig en de aanstichter is een allergie-signaal dat in de voeding kan voorkomen. Dat lijkt allemaal rechtlijnig, maar dat is zeker niet het geval. In de praktijk komt de diagnose via vele kronkelwegen tot stand. Dit is het zevende deel in een reeks artikelen over voedselintoleranties.

Voeding
Auteur
Inzicht in breinveranderingen

Een burn-out wordt tegenwoordig omschreven als een toestand van uitputting door langdurige en excessieve werkstress. Het kan ook ontstaan door andere factoren, zoals zorgtaken, relatieproblemen of een zware studielast. De kern ligt in chronische stress en het gevoel dat de eisen groter zijn dan de middelen om hiermee om te gaan. Het gaat gepaard met veranderingen in endocriene en immunologische biomarkers, die ook invloed kunnen hebben op de hersenfunctie. Dit artikel gaat in op breinveranderingen als gevolg van chronische stress en geeft handvatten voor het hervinden van de fysieke en mentale vitaliteit.

Voeding
Dossier