Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is sterk verouderd en is aan vernieuwing toe. Je zult steeds vaker worden doorverwezen vanuit een podcastaflevering of de nieuwsbrief naar deze nieuwe website. Surf gerust rond, de website is nog volop in ontwikkeling. 

Inademen micronutriënten en bacteriën belangrijk voor gezondheid

Er is een theorie dat ademhaling bijdraagt aan de opname van voedingsstoffen uit de lucht, zogenaamde aeronutriënten, en het dieet aanvullen. Aeronutriënten onderscheiden zich van gastronutriënten die via het spijsverteringskanaal worden opgenomen. Klinisch en experimenteel onderzoek toont aan dat het neusslijmvlies, de olfactorische epitheelcellen en de longalveoli allemaal in staat zijn om nutriënten (en bacteriën) uit de lucht op te nemen en deze via de bloedcirculatie naar het lichaam of de hersenen te transporteren, zo stellen onderzoekers in Advances in nutrition. Dit doet de vraag rijzen of mechanische ventilatie en sterk gefilterde lucht wel zo gezond zijn voor ons.

Mangaan, jodium, vitamine A en B12 kunnen via de lucht worden opgenomen. Bij normale concentraties kunnen deze stoffen bijdragen aan de voeding, maar industriële activiteiten kunnen leiden tot giftige hoeveelheden van bepaalde stoffen, zoals mangaan. Ook aeromicroben, gunstige bacteriën in de lucht, spelen mogelijk een rol in de gezondheid door de microbiota in de luchtwegen en het spijsverteringskanaal te verrijken. Bacteriën uit omgevingen, zoals bossen of zeewierrijke gebieden, zouden bijdragen aan een diverser en gezonder microbioom. Dit kan helpen bij de spijsvertering en bescherming tegen pathogenen. Onderzoek suggereert dat deze aeromicroben niet alleen ingeademd worden, maar mogelijk ook essentiële voedingsstoffen leveren, vergelijkbaar met de microbiota in het spijsverteringskanaal. Experimenten met muizen tonen aan dat blootstelling aan een natuurlijk aerobioom angstgedrag kan verminderen en de samenstelling van de darmmicrobiota kan verbeteren.

De hypothese dat voedingsstoffen en bacteriën via onze ademhaling bijdragen aan de gezondheid kan belangrijke consequenties hebben voor publieke gezondheidsrichtlijnen. Met name stedelijke bewoners die weinig toegang hebben tot natuurlijke omgevingen of langere tijd doorbrengen in gebouwen waar geen natuurlijke ventilatie plaatsvindt, kunnen mogelijk gezondheidswinst behalen uit frisse lucht. Zo zouden frisse lucht en natuurlijke omgevingen met een rijk aerobioom kunnen worden beschouwd als een van de voorwaarden voor een goede gezondheid. 

Kort
Auteur

Farmaceutische wetenschapper en natuurkundige
Referenties

Fayet-Moore F & Robinson SR. A breath of fresh air: Perspectives on inhaled nutrients and bacteria to improve human health. Advances in Nutrition 2024;100333.