Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is sterk verouderd en is aan vernieuwing toe. Je zult steeds vaker worden doorverwezen vanuit een podcastaflevering of de nieuwsbrief naar deze nieuwe website. Surf gerust rond, de website is nog volop in ontwikkeling. 

Voedingsgeneeskunde 6-25

Zesde en laatste editie van een jubileumjaar; 25 jaar Voedingsgeneeskunde!

Dossier
Inademen micronutriënten en bacteriën belangrijk voor gezondheid

Er is een theorie dat ademhaling bijdraagt aan de opname van voedingsstoffen uit de lucht, zogenaamde aeronutriënten, en het dieet aanvullen. Aeronutriënten onderscheiden zich van gastronutriënten die via het spijsverteringskanaal worden opgenomen. Klinisch en experimenteel onderzoek toont aan dat het neusslijmvlies, de olfactorische epitheelcellen en de longalveoli allemaal in staat zijn om nutriënten (en bacteriën) uit de lucht op te nemen en deze via de bloedcirculatie naar het lichaam of de hersenen te transporteren, zo stellen onderzoekers in Advances in nutrition. Dit doet de vraag rijzen of mechanische ventilatie en sterk gefilterde lucht wel zo gezond zijn voor ons.

Kort
BPA en BPA-vervangers veroorzaken overgewicht

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die veel voorkomt in alledaagse producten, zoals voedselverpakkingen, speelgoed en kassabonnen. Hierdoor worden de meeste mensen dagelijks aan BPA blootgesteld. Meer dan 90% van de bevolking heeft aantoonbare hoeveelheden BPA in de urine. Studies laten zien dat BPA een rol kan spelen bij de ontwikkeling van obesitas, doordat het invloed heeft op verschillende hormonen die betrokken zijn bij vetopslag en de stofwisseling. BPA kan insulineresistentie en ontstekingen veroorzaken, de afgifte van adiponectine verlagen en vetcellen stimuleren om meer vet op te slaan, wat allemaal bijdraagt aan gewichtstoename.

Kort
Molybdeen en cadmium negatief en positief geassocieerd met pancreaskanker

Uit een reeks van twaalf sporenelementen lijkt cadmium pancreaskanker te veroorzaken maar molybdeen ertegen te beschermen. Dat leidden Amerikaanse onderzoekers af uit gegevens van een cohort van meer dan 150.000 mannen en vrouwen van wie het bloed geanalyseerd werd bij aanvang van de studie. Het optreden van kanker werd vervolgens gemiddeld gedurende 16 jaar opgevolgd.

Kort
Auteur
Dilemma’s rond bevolkingsonderzoeken naar kanker

Het is misschien een wat merkwaardige vraag in de hoofdtitel, gewend als we zijn om voorzorgsmaatregelen te bepleiten ter voorkoming van ziekte. We noemen dat preventie, maar in dat woord ligt al het eerste probleem. We kennen immers ook het bevolkingsonderzoek ofwel screening, tot op heden alleen gericht op vroege detectie van kanker. Anders dan primaire preventie via leefstijlmaatregelen is deze zogeheten secundaire preventie omstreden en is dat, ondanks decennialang onderzoek, gebleven.

Uit het nieuws
Auteur

Op de bodem van mijn rugzak voel ik plakkerig kruim. Jak. Oh ja, dat is vast dat zakje Oreo's, waarschijnlijk kapotgegaan tussen mijn laptop en wat boeken. Wat vooral een vriendelijke geste moest zijn bij de aanschaf van nieuwe sportschoenen, is nu echt een grote irritatie. Vooral omdat ik dat zakje koek eigenlijk niet wou aannemen, maar het me niet lukte om ervoor te bedanken.

Column
Osteoporose als inflammatoire botaandoening

Al geruime tijd is bekend dat geactiveerde T-cellen en pro-inflammatoire cytokinen betrokken zijn bij het ontstaan van osteoporose. Sinds 2018 is de term 'immunoporose', bedacht om te benadrukken dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt in de pathofysiologie van osteoporose. Suppletie met vitamine K2 vermindert botfracturen bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose. Een in-vitro-studie laat zien dat vitamine K2 een gunstig effect kan hebben op immunoporose.

Voeding