Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is sterk verouderd en is aan vernieuwing toe. Je zult steeds vaker worden doorverwezen vanuit een podcastaflevering of de nieuwsbrief naar deze nieuwe website. Surf gerust rond, de website is nog volop in ontwikkeling. 

Voedingsdeskundige en kennisspecialist in voeding en suppletie

Andrea van Vuuren, opgeleid als diëtist en specialist in voeding en suppletie, is samen met Ivonne het dynamische duo achter onze populaire podcasts. Als ervaren ondernemer in de gezondheids- en wellnessindustrie zet Andrea haar vakkennis in voor diverse uitingen (artikelen, nieuwsbrief, podcasts) vanuit haar idyllische huis in Frankrijk. In haar vrije tijd laat ze de Franse kerken weerklinken met haar betoverende klassieke zang.

Andrea van Vuuren
Mentale druk beïnvloedt vruchtbaarheid van vrouwen
Mentale druk beïnvloedt vruchtbaarheid van vrouwen

Recent onderzoek van de University of Arizona Health Sciences heeft een verband aangetoond tussen mentale problemen en vruchtbaarheid bij vrouwelijke brandweerlieden. 

De studie maakte deel uit van de Fire Fighter Cancer Cohort Study en richtte zich specifiek op vrouwelijke brandweerlieden. Het ging om 334 deelnemers jonger dan 45 jaar. Het doel was om te bepalen of er een verband bestaat tussen mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie, angst en PTSS, en de niveaus van het anti-Mülleriaans hormoon (AMH). Daartoe verzamelden de onderzoekers gegevens over de mentale gezondheid en de AMH-niveaus van de deelneemsters.
 

De analyse toonde aan dat klinische diagnoses van PTSS en angst geassocieerd waren met een significante vermindering van de AMH-niveaus, met respectievelijk 66% en 33%. Hieruit concludeerden ze dat zware mentale omstandigheden een nadelig effect kunnen hebben op de reproductieve gezondheid van vrouwelijke brandweerlieden. Het onderzoek liet zien dat PTSS en angst kunnen bijdragen aan een verminderde eicelvoorraad, wat implicaties heeft voor de vruchtbaarheid.

Voor gezondheidsprofessionals is het goed zich bewust te zijn van de impact van mentale gezondheidsproblemen, zoals PTSS en angst, op de vruchtbaarheid van vrouwen in stressvolle beroepen. Het combineren van mentale gezondheidszorg met monitoring van reproductieve gezondheid is essentieel. Hoewel de resultaten inzichtelijk zijn, kent de studie enkele beperkingen. Omdat het hier om een observationele studie gaat, kan er geen causaal verband worden vastgesteld tussen mentale gezondheidsproblemen en AMH-niveaus.

Referenties

Valenti MA, Farland LV, Huang K, et al. Evaluating the Effect of Depression, Anxiety, and Post-Traumatic Stress Disorder on Anti-Müllerian Hormone Levels Among Women Firefighters. J Womens Health. 20 december 2024

Nieuwsbriefartikel
Rubriek
Actueel
Nieuwsbrief
#563
Gezondheidsrisico’s van laag alcoholgebruik

Gezondheidsprofessionals zouden hun cliënten moeten wijzen op de potentiële risico’s van alcoholgebruik, zelfs bij lage hoeveelheden. Verder zouden ze hun moeten adviseren om, indien zij kiezen voor consumptie, dit bij voorkeur te beperken tot wijn bij maaltijden. Dit is gebaseerd op nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Network Open.

Webartikel
Darmmicrobioom bepaalt reacties op voeding
Darmmicrobioom bepaalt reacties op voeding

Recent onderzoek van Yale University School of Medicine heeft uitgewezen dat de samenstelling van het darmmicrobioom bepalend is voor de wijze van metabolisatie van voedingsstoffen. Dit heeft gevolgen voor hun biologische werking en mogelijke toxiciteit.

Het onderzoek richtte zich op de effecten van 140 voedingsgerelateerde xenobiotica (stoffen die van nature lichaamsvreemd zijn) op de groei van bacteriën en de samenstelling van het darmmicrobioom. De onderzoekers maakten gebruik van fecale microbiële gemeenschappen van vier gezonde, niet-verwante donoren. Ze identificeerden in vitro de verschillen in de capaciteit van bacteriën om deze stoffen te transformeren en stelden vast dat sommige metabolieten bacteriegroei kunnen remmen of juist bevorderen. Het effect was dus afhankelijk van de specifieke samenstelling van het darmmicrobioom. Sommige toxische metabolieten werden door verdere microbiële omzetting onschadelijk gemaakt. De onderzoekers zagen ook dat de effecten van xenobiotica op bacteriegroei vaak anders waren in complexe microbiële gemeenschappen dan in monoculturen. Tenslotte is er een complexe wisselwerking tussen microbioom en gastheer. De samenstelling van het microbioom beïnvloedde niet alleen microbiële metabolieten, maar ook metabolieten die door de gastheer werden geproduceerd.

Deze studie toont aan dat de samenstelling van het darmmicrobioom essentieel is voor het metabolisme van voedingsgerelateerde xenobiotica en dat dit metabole proces zowel beschermend als schadelijk kan zijn. De aan- of afwezigheid van specifieke bacteriën, beïnvloedt niet alleen het metabolisme, maar ook de interactie met andere bacteriën en de gezondheid van de gastheer. Er is meer onderzoek nodig om deze kennis te vertalen naar gepersonaliseerde voedingsadviezen en therapieën.

Referenties

Culp EJ, Nelson NT, Verdegaal AA, Goodman AL. Microbial transformation of dietary xenobiotics shapes gut microbiome composition. Cell. 31 oktober 2024;187(22):6327-6345.e20.

Nieuwsbriefartikel
Rubriek
Onderzoek
Nieuwsbrief
#561
Veelbelovende suikervervanger?

De zoektocht naar gezonde suikervervangers krijgt steeds meer aandacht. Een relatief nieuwe speler in dit veld is allulose. Deze zeldzame suiker wint snel aan populariteit, vooral door zijn natuurlijke oorsprong, lage caloriegehalte en minimale impact op de bloedsuikerspiegel. Klinkt veelbelovend, maar hoe zit het echt?

Voeding
De interactie tussen urinewegen, darm- en vaginale microbiota

Urineweginfecties zijn een van de meest voorkomende bacteriële infecties bij vrouwen, met een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven. De interactie tussen darm- en vaginale microbiota speelt een cruciale rol in het risico op en het verloop van urineweginfecties, wat mogelijkheden biedt voor preventie en behandeling vanuit een microbiota-perspectief.

Dossier