Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is sterk verouderd en is aan vernieuwing toe. Je zult steeds vaker worden doorverwezen vanuit een podcastaflevering of de nieuwsbrief naar deze nieuwe website. Surf gerust rond, de website is nog volop in ontwikkeling. 

Voedingsgeneeskunde 25-5
Dossier
Inzicht in breinveranderingen

Een burn-out wordt tegenwoordig omschreven als een toestand van uitputting door langdurige en excessieve werkstress. Het kan ook ontstaan door andere factoren, zoals zorgtaken, relatieproblemen of een zware studielast. De kern ligt in chronische stress en het gevoel dat de eisen groter zijn dan de middelen om hiermee om te gaan. Het gaat gepaard met veranderingen in endocriene en immunologische biomarkers, die ook invloed kunnen hebben op de hersenfunctie. Dit artikel gaat in op breinveranderingen als gevolg van chronische stress en geeft handvatten voor het hervinden van de fysieke en mentale vitaliteit.

Voeding
Dossier

Voedingsgeneeskunde bestaat 25 jaar. Mooie leeftijd en reden voor een feestje. Het huwelijk tussen voeding en geneeskunde heeft de zilveren status bereikt. Geen reden om dan nu te gaan scheiden, dus alle reden om naar de toekomst te kijken: een vitale toekomst. Dat vitale komt terug in voedingsbestanddelen die essentieel zijn om gezondheid te bewaren en ziekten te voorkomen: de vitaminen. Een aantal jaren geleden hebben we vitamine D behandeld, nu is het de beurt aan vitamine C. De Poolse biochemicus Casimir Funk heeft in 1912 de term vitamine voorgesteld, een samenstelling van vita (leven) en amine. Hij dacht dat alle vitaminen een amine-groep zouden bevatten. Dat is niet zo, zowel vitamine C als D bevatten helemaal geen stikstof.

Column
Auteur
Vitals-directeur Bolke Koster over ontwikkelingen in de orthomoleculaire branche

Leefstijlartsen zouden er goed aan doen Voedingsgeneeskunde te gaan lezen. Dat is de mening van Bolke Koster, sinds 2011 directeur van het supplementenmerk Vitals. Want het is volgens hem een groep die zich weliswaar inzet om de maatschappij gezonder te maken, maar ook een blinde vlek heeft. Veel leefstijlprofessionals staan namelijk nogal sceptisch tegenover voedingssuppletie, ondanks de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoeken die het belang daarvan al ruimschoots hebben aangetoond.

Interview
Dossier
Auteur

Er is onder cliënten en professionals een toenemende interesse voor de rol van antioxidanten in het tegengaan van huidveroudering. Huidveroudering is een complex proces, beïnvloed door een combinatie van intrinsieke factoren, zoals genetica en leeftijd, en extrinsieke factoren, zoals UV-straling. Deze factoren bevorderen de productie van reactieve zuurstofsoorten, wat bijdraagt aan oxidatieve stress en daarmee een rol kan spelen in het verouderingsproces. Maar wat zegt de huidige literatuur over de rol van antioxidanten in het tegengaan van dit proces?